Acaba la temporada escènica però seguim amb l'activitat a ple rendiment en l'espai. Obrim les portes durant els mesos estivals a les companyies que hem seleccionat perquè duguen a terme els seus processos de creació en condicions òptimes i puguen presentar-les en el segon semestre de l'any.
Les residències suposen un pilar fonamental de la nostra filosofia i activitat, destinant gran part dels nostres recursos a questa missió des de fa més de 7 anys. En l'actualitat el projecte de residències es vertebra a través de Graners de Creació, primera xarxa públic-privada per al suport a les residències de creació en el sector d'arts escèniques valencianes, que compta amb el suport del programa Cultura Resident liderat pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.
En aquest període estival seran 4 les companyies que residiran en el nostre espai, un mínim de 2 setmanes cadascuna. En la primera quinzena del mes de juliol, la companyia de teatre La Negra continuarà el procés de creació de El árbol del Teneré, una peça de teatre per a la infància i la joventut que es caracteritza pel joc de llums i ombres, així com la manipulació d'elements de la naturalesa com a restes de brancatge, fulles seques i altres relíquies extretes d'arbres sense vida. Una creació que veurà la llum durant el període nadalenc.
Durant l'última part de juliol li arribarà el torn a les valencianes Fil d’Arena, amb la seua nova peça de dansa contemporània de caràcter intergeneracional. Nimbes, que s'estrenarà a la fi d'octubre, gira entorn del llegat entre mares, filles, germanes, amigues. S'inspira en el món de les deesses per a reivindicar la força de la dona i investiga en la idea de tribu femenina com a manera d'afrontar les dificultats des del col·lectiu.
Seguint amb la dansa contemporània i ja entrat el mes d'agost, la valenciana Julia Irango gaudirà de la residència que va guanyar després de l'última edició del Cicle Migrats Dansa amb la seua peça Ningú morirà després de mi. En l'espectacle, Irango treballa sobre la relació del sexe i la violència des de la cultura pop, investigant com funcionen les connexions entre l'imaginari col·lectiu i la vivència individual. El treball complet podrà veure's al novembre, precisament en la propera edició del cicle de dansa Migrats, després d'una segona residència a la sala barcelonina Tantarantana dins de la línia Connexions de Graners de Creació.
En últim lloc, la companyia DelsAltres dirigida per Pablo Meneu donarà forma a la seua última creació, Bürstner Club, en la qual combina dansa, circ i teatre. En la peça podrem veure disciplines del circ com a malabars, mà a mà, straps o banquina alternats amb números de màgia, música en viu i òpera. Una peça que parla sobre com fer de la crisi una oportunitat i que veurem estrenar-se en el cicle de circ amb el qual obrim temporada al setembre.
Circ, teatre i dansa que completen aquest estiu residencial, aprofitant els mesos de menor activitat per a posar el nostre espai i mitjans tècnics i econòmics al servei de la creació de companyies valencianes. Des de la direcció de la sala, en aquest sentit, mantenim un posicionament clar d'inversió de recursos i oportunitats per a enfortir la creació contemporània.