València, 17 de gener de 2023. Espai Inestable arranca 2023 amb una programació de teatre amb espectacles de companyies valencianes consolidades, un extens programa per a adolescents i tres propostes de Llatinoamèrica. A més, el 30 i 31 de març, Teatro de lo Inestable estrenarà la seua nova creació en coproducció amb La Rambleta, un any en el qual commemora un aniversari doble: 20 anys com a sala i 25 com a companyia.
“Aquest primer trimestre presentem una programació dedicada al teatre, principalment, valencià. De companyies que ja tenen un recorregut, una solidesa en les seues estructures. A Inestable hi ha sempre una aposta clara per les creadores emergents, però aquests mesos el públic tindrà l’oportunitat de veure treballs de companyies locals ja consolidades”, explica Jacobo Pallarés, codirector de la sala.
La programació d’Espai Inestable enceta 2023, després de la reposició durant una setmana d’Aus Migratòries de Teatro de l o Inestable (la qual ha omplert la sala de gom a gom en totes les funcions), amb l’estrena absoluta, del 19 al 22 de gener, de La Corporació, una comèdia de Crit Companyia Teatre; una comèdia local i universal per a parlar dels representants polítics i de la seua relació amb la ciutadania.
El 27 de gener arriba a València Valenti(n)as de la performer Balbina Jiménez, fundadora de la companyia Poetizias. Un monòleg on la veu, el cos i la vida de la protagonista ens proposa un recorregut des de la història individual d'una dona, com a punt de partida, a un qüestionament col·lectiu dels conceptes d'amor, desig, dependència o llibertat.
A finals de mes, el 28 i 29 de gener, Inestable presenta Ocaña, la noche del sol, de la companyia alicantina Enclavados Teatro. L’espectacle fa un recorregut de la mà d’Ocaña (José Pérez Ocaña) per la Barcelona que despertava tímida i grisa després de les últimes raneres del franquisme, regalant al públic els cants i entremesos, confessions i anècdotes d’aquest personatge que va tindre una manera única de veure la vida, d'entendre-la i de viure-la sense límits ni prejudicis.
En febrer, del 2 al 5, Eva Zapico i Miguel Ángel Sweeney estaran a la sala amb Bannon, una obra que parla de com l'ús de determinades imatges i de paraules específiques, en els mitjans de comunicació i en el llenguatge audiovisual, col·labora en la construcció i emblanquiment del discurs de la ultradreta. A través de la figura de Steve Bannon, i en to de comèdia, la peça proposa una anàlisi sobre com “es fabrica” al líder polític d'ultradreta i sobre quines són les perilloses conseqüències de la seua presència dins de la societat actual.
Del 10 al 12, Inestable presenta El amor de la companyia xilena TeatroPello. La història de Simón, un home de 30 anys que pateix la condició de alexitimia, que és la incapacitat de sentir i expressar emocions. Aquest muntatge convida a reflexionar sobre com ens relacionem emocionalment amb els altres, com influeixen els sentiments en la construcció de la societat i posa en conflicte la definició tradicional del concepte de l'amor.
També en febrer torna a Espai Inestable Atirohecho. Les creadores valencianes tornen, del 17 al 19, amb A Galopar! un espectacle estrenat l’any 2021 en la mateixa sala que traça un paral·lelisme entre el moviment del 15M i el clima revolucionari anarco-sindicalista durant la Segona República. Un teatre combatiu, de barricada, que aposta pel treball físic i la paraula guiats per la memòria històrica.
El 25 i el 26 de febrer, la veterana madrilenya Cambaleo Teatro celebrarà els seus 40 anys de trajectòria professional amb el seu últim espectacle Cuarenta… (Mensajes desde el horizonte de sucesos), una peça que recorre, amb mirada actual, alguns esdeveniments de les seues dramatúrgies que han estat fites i en els quals s'han recolzat per a créixer.
Tanca el mes la companyia valenciana L’Últim toc teatre, amb Mi Federico, una obra que planteja un recorregut per la vida de Lorca, donant peu al record dels cinc amants del poeta: Dalí, Emilio Aladrén, Eduardo Rodríguez Valdivieso, Rafael Rodríguez Rapún i Juan Ramírez de Lucas.
Març acollirà, els dos primers caps de setmana, Am ado de Caterva Teatre, una peça sobre el republicà Amado Granell, desenvolupada en la residència de Graners de Creació a Rambleta i Espai Inestable. Amado és una història de lluita per la llibertat, de somnis i d e malsons. De la decepció dels que van lluitar pels seus ideals i al final del camí es van quedar sols. D'immigrants i apàtrides forçosos. De cartes a casa i llocs als quals tornar.
Enmig de la reposició d’Amado, Inestable presenta per a la setmana del 8 de març dos creacions argentines. El dimarts 7, El Virus de la violencia de la companyia El vacío fértil, una història sobre l’augment de la violència de gènere durant el confinament. I el dijous 9 Rota de Teatro El Extranjero. Rota, guardonada amb diferents premis, com el Primer Premio de Autoras del INT, i declarada “de Interés por la Defensa y Promoción de los Derechos Humanos por la Legislatura de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires”, és una obra que ens interpel·la com a societat, a través de la història d'una mare que ha de reconstruir la seua existència entorn de la mort del seu fill, que se suïcida després de cometre un feminicidi.
Tancarà el mes l’estrena de la nova creació de la pròpia companyia, Teatro de lo Inestable, L’Odissea , de les nostres vides. Una peça de Jacobo Pallarés en coproducció amb La Rambleta. S’estrenarà el 30 i el 31 de març a Rambleta. Més informació, més endavant.
INESTABLES PER L’EDUCACIÓ
El programa d’adolescents d’Espai Inestable, Inestables per l’Educació, presenta de gener a març 20 funcions que congregaran a més de 1700 alumnes procedents de més d’una trentena d’instituts valencians. Les obres, totes elles de companyies valencianes, que es podran veure a les matinals d’Inestable són: Aus migratòries (Teatro de lo Inestable), Espill i La ciudad escarcha (Crit Companyia de Teatre) i Mi Federico (L&rs quo;Últim toc teatre).
Inestables per l’educació suposa una línia de treball clara i continuada de Projecte Inestable des de fa més d’una dècada. Un programa que té com a objectiu la creació de nous espectadors i de nous usuaris de la cultura, en col·laboració amb els processos educatius.