Espai Inestable i el Centre del Carme Cultura Contemporània renoven per cinquè any el seu compromís amb la dansa contemporània en el cicle Migrats Dansa. Com cada any, una vintena de creadors i creadores, en la seua majoria valencianes, es donen cita durant les 3 setmanes del cicle en tots dos espais per a mostrar els seus treballs més personals.

 

La cinquena edició, que començarà el pròxim 11 de novembre i es prolongarà fins al diumenge 28, pretén ser una trobada de coreògrafes i coreògrafs valencians que visibilitze treballs, metodologies i pensaments en relació a la dansa i a la creació. En la programació dialoguen les peces de valencians veterans que han emigrat a altres països a desenvolupar el seu treball, amb aquelles de professionals molt joves que emprenen ara la seua trajectòria professional a la ciutat, així com algunes d'artistes que provenen d'altres punts del territori espanyol i que s'estan assentant a València en els últims anys.

 

L'intercanvi entre l'emergent i el que s'estableix, entre la dansa valenciana i l'europea, al costat del caràcter personal i arriscat de les propostes d'investigació en format mitjà, marca cada any el segell de Migrats, que busca consolidar-se com l'espai de la creació de dansa emergent.

 

Observant la programació, entre el talent local més jove trobem treballs com el de la poeta i ballarina Elsa Moreno, el coreògraf i ballarí Javi Valls, el col·lectiu [Re]Voltes, Paula Puchalt o Irene Maestre i Diana Wondy, tots ells quasi acabats d'eixir del conservatori. Conviuran aquestes propostes amb les d'altres artistes ja veterans en el cicle com ho són Maria Tamarit, Bernat Macià, Núria Crespo, Elvira Madrigal o el col·lectiu DanShe.

 

Veurem també en la programació a alguns artistes d'altres comunitats, com és el cas d'Ángel Garcés, l'espectacle del qual ‘Anem’ va ser seleccionat pels directors d'Espai Inestable en el certamen coreogràfic del Festival 10 Sentits. En aquesta mateixa línia, i per a donar més cabuda a la creació i experimentació, aquesta nova edició introdueix les residències (2 2)², organitzades per Inestable i BenAmil, que van seleccionar a la coreògrafa Ángela Millano i al les joveníssimes Kolektibo D3, del País Basc i Madrid respectivament, per a gaudir d'una residència d'una setmana en l'espai rural a Enguera abans de mostrar els seus treballs en procés de creació en el CCCC.

 

Posarà en marxa el programa la coreògrafa i ballarina Julia Irango, que va resultar guanyadora en la passada edició amb la seua peça ‘Ningú Morirà Després de Mi’. Protagonitza ella també la imatge del cicle en aquesta edició, que obrirà amb l'estrena de la seua peça en format de llarga duració al costat de l'arquitecte i escenògraf Jorge Nieto. En ella, tots dos investiguen com des de la cultura pop es construeixen discurs i estètiques al voltant de l'eròtic i el sexual, i es proposen qüestionar alguns tòtems de la història en relació al sexe així com el sistema sexe-gènere, els rols de gènere i poder, o les jerarquies relacionals.

 

El cicle està comissariat pels professionals de la dansa i professors dels Conservatoris de dansa valencians Tatiana Clavel, Rocío Pérez i Santi de la Font, al costat dels co-directors d'Espai Inestable Maribel Baiona i Jacobo Pallarés. Junts al Centre del Carme Cultura Contemporània han volgut impulsar aquesta plataforma física i en línia que done visibilitat a la creació, la mobilitat i la internacionalització.

 

Col·locar la dansa contemporània en el mapa

 

Si les primeres edicions buscaven donar visibilitat al treball d'artistes valencians migrats a altres països en el seu propi territori, l'objectiu d'aquestes últimes ha virat cap a la traçabilitat de la dansa valenciana en un context internacional. Des de l'organització del cicle s'ha volgut posar especial atenció a recuperar i retindre la trajectòria dels prop de 60 coreògrafs i coreògrafes que han passat per Migrats llançant una nova web que la continga. Informació molt útil sobre la internacionalització de la dansa com en quins centres estudiar, que metodologies s'empren, quines oportunitats a nivell laboral i social existeixen a les ciutats que els han acollit, etc. forma part d'aqueixa web que pretén anar creixent contínuament per a donar servei a les noves generacions a la recerca d'aqueixos estímuls internacionals.

TOP