Projecte Inestable obri el primer semestre de 2022 amb un programa polifacètic que acull diferents projectes artístics que van des de l'exhibició en sala de teatre i dansa i la creació de la nova obra de Teatre de l'Inestable, fins a diferents residències artístiques i cicles teatrals dirigits a alumnes de secundària. La seua sala, Espai Inestable, situada a Ciutat Vella, continua apostant per les arts escèniques més aguerrides, més alternatives i més polítiques, oferint un lloc important a la dansa i a les estrenes de companyies locals. Memòria, crítica, resistència, identitat, solitud... són alguns dels temes que travessen les noves propostes del que queda de temporada, amb un clar protagonisme de la dona creadora valenciana: Paula Úbeda, Eva Zapico, Paula Martínez, Jéssica Martín i Carla Chillida.
El mes de febrer acollirà quatre peces teatrals. La primera d'elles és l'estrena de La mare coratge de Malatesta Teatre, una adaptació de Paula Úbeda de l'obra de Bertolt Brecht, amb la qual la jove creadora valenciana fa un esbós de la societat en la qual vivim a partir del clàssic teatral. Li segueixen Algún sitio al que volver de la veterana del teatre alternatiu Cambaleo Teatre i Huésped, de la nova companyia local La Galguera, un text amb tocs d'autoficció que parla de temes tan universals com la solitud i que està escrit i interpretat per Paula Martínez. Finalment, Espai I nestable presentarà Fraude o las consecuencias del fracaso d'Eva Zapico, una història que actua com a metàfora del sistema social i la mentida estructural sobre la qual s'assenteix.
Març arrancarà amb l'estrena de la nova creació de la companyia pròpia, Teatro de lo inestable. Aus migratòries, que s'estrenarà el divendres 11, tracta sobre la immigració des de diferents perspectives; d'una banda, la despoblació de les zones rurals a les ciutats que va viure la societat espanyola en els anys 50 i com algunes d'aquestes persones van emigrar a França cercant un lloc millor; i, per un altre, fa una actualització de l'emigració que certs personatges i col·lectius duen a terme per a evadir impostos.
En canvi, abril serà el mes dedicat a la presentació dels projectes gestats en les diferents residències artístiques de dansa que acull Projecte Inestable aquest primer semestre de 2022. Aurora Diago, Alberto Cortés, Javier Hedrosa i Ladyfunta mostraran en sala les seues propostes, algunes d'elles en col·laboració amb el festival Dansa València. Amb la finalitat d'impulsar la creació coreogràfica de joves artistes, el centre dona suport a processos de residències basats en les bones pràctiques nascudes en Graners de creació. Aquestes iniciatives de Graners estan permetent la creació de nous projectes de joves talents amb l'estreta col·laboració del Centre del Carme Cultura Contemporània.
El mes d'abril tancarà amb l'estrena de Vincent, de la companyia valenciana L'últim toc Teatre. Un text d'Emili Chaqués que, a cavall entre el deliri i l'espiritualitat, relata la passió, mort i resurrecció de Vincent Van Gogh.
La sala mostrarà el primer cap de setmana de maig dues produccions de la companyia Taller placer; Sumari 3/94 i El esfuerzo constante de ganarse la vida, dues peces de Vicente Arlandis. En la primera, Arlandis relata la història del seu pare, que va ser detingut i acusat per un crim que no va cometre, i la segona és una peça performativa que reflexiona sobre la disciplina i el temps que les persones inverteixen a treballar.
També al maig, Projecte Inestable oferirà una nova oportunitat per gaudir del talent coreogràfic de la mà del Festival 10 sentidos. Fruit de l'arrelada col·laboració entre el projecte cultural i el festival de dansa, primer tindrà lloc el Certamen coreogràfic i, després, un espectacle de la seua programació que més endavant es revelarà.
En la línia de les propostes més avantguardistes en dansa, la balladora i coreògrafa andalusa Belén Maya presentarà el diumenge 15 de maig el seu espectacle Yo quiero ser humana, una conferència ballada que reflexiona sobre l'anomenat Nou flamenc.
A partir del 21 de maig, la sala presentarà un cicle teatral amb el qual tancarà la programació d'aquest primer semestre de 2022. Sobre l'escenari tindrà lloc Jo vaig ser pròsper de Projecte Ingenu, amb la col·laboració de la Nau Ivanov, una peça (premi BBVA de teatre 2021 al millor espectacle i la millor direcció) que tanca la trilogia que la companyia dedica a l'obra de Shakespeare. La companyia de Carla Chillida, A tiro hecho, estrenarà Venezuela, una peça que reflexiona sobre el funcionament dels mitjans de comunicació, com fabriquen l'opinió pública. Finalment, per acabar la programació de juny, Els talents de La Farserí a, una història d'amistat i fracàs, i Paralaje, última cosecha d’El pez volador, una tragicomèdia sobre l'egoisme humà.
Inestables per l’educació
Sota el paraigua de Teatre de la Joventut, el centre ofereix un pla d'accions de caràcter artístic i pedagògic dirigit a l'alumnat de secundària per assistir al teatre com a públic. Federico, función sin título de L'Últim toc Teatre, Diaris de l’adolescència de Teatro de lo inestable i La ciudad de escarcha de Crit Companyia de Teatre són les tres obres que aquest semestre es presentaran en sala a través de 20 funcions, les quals congregaran a més de 2000 alumnes.
Inestables per l’educació suposa una línia de treball clara i continuada de Projecte Inestable. Des del seu origen, els objectius sempre han estat els mateixos: la creació de nous espectadors, de nous usuaris de la cultura, des de la col·laboració en els processos educatius, entenent l'educació com a motor del canvi social i anivellador de les desigualtats i el teatre com un recurs fonamental en aquesta labor.
Sobre Projecte Inestable
Projecte artístic que sent, pensa i sua per les arts escèniques, per la qual cosa treballa, en diferents línies la difusió, la reflexió i la recerca teatral, de manera que: programa teatre, dansa i altres contaminants en Espai Inestable (sala d'exhibició); crea espectacles de teatre i dansa etiquetats com a avantguarda, nous llenguatges o experimentació amb la companyia pròpia Teatro de lo inestable; edita la publicació de referència de les arts vives Red escénica (abans Acotaciones en la caja negra); gestiona projectes artístics d'àmbit internacional; i escolta i parla amb tot aquell que vullga conversar sobre arts escèniques.