PREU WEB Entrada general: 10 euros (+ despeses gestió)/ Professionals arts escèniques i estudiants: 8 (+ despeses gestió)/ Menors de 35 anys: 7 euros (+ despeses gestió) PREU TAQUILLA Entrada general: 11 euros/ Professionals arts escèniques i estudiants: 9 euros/ Menors de 35 anys: 8 euros
TALIO, de Eva Zapico
Dv 2, ds 3, dg 4, dv 9, ds 10, dg 11, dv 16, ds 17, dg 18 de juny de 2023
Residència de Graners de Creació 2023-2025
Durada: 50 min
Espectacle en castellà
VALENCIÀ
En molts llocs del món, alguns dels quals són considerats “civilitzats” per la moral postmoderna, continua aplicant-se la pena de mort. Un sistema que, en no poques ocasions, actua de manera parcial, discriminatòria, interessada i criminal, i que decideix qui ha de viure o morir segons la sentència emesa per eixe sistema policial i judicial en resposta al delicte comés.
La història de la justícia està marcada de manera indeleble per l’execució de persones la innocència de les quals es va demostrar anys després de la seua mort. Persones racialitzades, pobres, desemparades. Persones que viuen en els marges i a les quals se’ls ha negat el dret a la compassió.
Què significa que en una societat com la nostra continue existint la possibilitat de decidir, des del marc de la legalitat i d´allò institucional, sobre la vida d’un altre ésser humà? On intervé, al costat de la política i la ideologia, el concepte del lliure albir? Qui condemna realment a eixes persones? Un sistema profundament injust o una predestinació mitològica cap a un final tràgic? És lícita la permanència de la llei del Talió?
TALIO proposa una reflexió sobre tot això a partir de la història d’un reu innocent condemnat a mort. Aquest personatge es construirà com un compendi biogràfic de diferents casos reals d’homes que van acabar en el corredor de la mort perquè van ser incriminats mitjançant proves falses, per pressions de la policia cap als testimonis, per discriminació racial o per portar tatuatges sospitosos. Assistirem als seus últims segons de vida. Presenciarem els seus últims pensaments. Les seues últimes imatges.
CASTELLÀ
En muchos lugares del mundo, algunos de los cuales son considerados “civilizados” por la moral posmoderna, sigue aplicándose la pena de muerte. Un sistema que, en no pocas ocasiones, actúa de manera parcial, discriminatoria, interesada y criminal, y que decide quién debe vivir o morir según la sentencia emitida por ese sistema policial y judicial en respuesta al delito cometido.
La historia de la justicia está marcada de forma indeleble por la ejecución de personas cuya inocencia se demostró años después de su muerte. Personas racializadas, pobres, desamparadas. Personas que viven en los márgenes y a las que se les ha negado el derecho a la compasión.
¿Qué significa que en una sociedad como la nuestra siga existiendo la posibilidad de decidir, desde el marco de la legalidad y lo institucional, sobre la vida de otro ser humano? ¿Dónde interviene, junto a la política y la ideología, el concepto del libre albedrío? ¿Quién condena realmente a esas personas? ¿Un sistema profundamente injusto o una predestinación mitológica hacia un final trágico? ¿Es lícita la permanencia de la ley del Talión?
TALIO propone una reflexión sobre todo esto a partir de la historia de un reo inocente condenado a muerte. Este personaje se construirá como un compendio biográfico de diferentes casos reales de hombres que acabaron en el corredor de la muerte porque fueron incriminados mediante pruebas falsas, por presiones de la policía hacia los testigos, por discriminación racial o por llevar tatuajes sospechosos. Asistiremos a sus últimos segundos de vida. Presenciaremos sus últimos pensamientos. Sus últimas imágenes.
FITXA ARTÍSTICA
Direcció Eva Zapico
Text Iñaki Moral
Creació i interpretació Miguel Ángel Sweeney i Tomás Verdú
Disseny d'il·luminació Gabriel Calleja
Espai escènic Miguel Ángel Sweeney
Disseny gràfic Iñaki Moral
Espai sonor Gabriel Calleja
Vestuari Eva Zapico